Ta hand om din skorsten

Texter dec 16, 2021

Takmaterial försämras naturligt med åldern och blir följaktligen mindre effektiva för att hålla vatten ute. Temperaturfluktuationer och väderförhållanden är verkligen den primära ytterligare faktorn som gör att takmaterial spricker över tiden. En skorsten kan vara den mest problematiska strukturella delen av alla tak och är den största faktorn för många av alla rapporterade läckor in i våra hem. Den främsta anledningen till detta är helt enkelt det faktum att skorstenen är den högsta punkten på takkonstruktionen och är vidöppet för väder och vind.

 

De flesta hem med skorsten glöms ofta bort, men det är inte avsiktligt, utan bara för att vi tar förgivet om att en skorsten fungerar men då krävs det ibland att man tar in expertis som t.ex ett bolag som är proffs på att renovera skorsten stockholm, och det faktum att det är den högsta och mest avlägsna delen av takkonstruktionen. De vanligaste rapporterade problemen med skorstenar är den naturliga eroderingen av spetsen, vilket är synligt när “skarvningen” mellan skikten av tegel, eller stenarbeten, inte längre är i jämnhöjd med murverket på grund av att det bryts loss.

 

De vanligaste problemen som kan uppstå från en trasig skorsten är vatteninträngning, vilket kan leda till allvarligare problem som instabilitet och i värsta fall till och med sönderfall.

 

För att hjälpa till att förhindra de mer allvarliga problemen, om de upptäcks i tid, skulle allt som kan krävas vara ett professionellt arbete, från en ackrediterad entreprenör. Men det finns billigare alternativ som t.ex. lappar och punkter men var medveten om att detta har en mycket begränsad livslängd och är helt enkelt en kortsiktig lösning.

af Filip