Bug out bags & krislådor för ett säkrare hem

Texter mar 12, 2022

En bug out bag och en krislåda är inte riktigt samma sak eftersom den förstnämnda innehåller utrustning som är viktig när du är borta från hemmet eller på väg till eller från ditt hem. Krislådan å andra sidan är till för hemmet.

 

När du är på resa, på arbetet eller någon annanstans än ditt hem är bug out bag din bästa vän om krisen skulle infinna sig. Du kanske sitter i bilen när en naturkatastrof inträffar eller så är du på arbetet när krigslarmet går. Eller så måste du snabbt ge dig av hemifrån. I bug out bagen finns allt det nödvändiga som används för tillfället när man hamnar i en överlevnadssituation.

 

Gör en egen bug out bag som prepping

En bug out bag kan du göra själv även om det finns färdiga ryggsäckar och kit att köpa som har alla nödvändiga fack och krisutrustning. Det som ska vara i väskan beror till stor del på dina egna behov men som människa har du som vi andra grundläggande behov i form av värme, vatten, vila och mat. Därutöver får du själv sätta dig in i vad du behöver allra mest. Du kanske går på en viss medicin och behöver spara ett litet lager av denna. Eller så vet du att du ofta befinner dig i en viss miljö som kräver specifika kläder.

 

TIPS! Tänk på att packa din bug out bag på ett sätt som gör att det viktigaste är längst fram och lättillgängligt. Du ska också kunna byta ut vissa delar till exempel beroende på vilken årstid det är.

 

Krislådan för hemmet

En krislåda bör du alltid skaffa dig till hemmet så att du kan använda den när du minst anar det och kanske skulle bli fast hemma en tid. Den är perfekt för din hemberedskap och behöver faktiskt inte innehålla en mängd saker.

 

  • Värmeljus och tändstickor
  • Ett stormkök och bränsle till det
  • Några matkonserver
  • Förband, plåster och värktabletter
  • Värmefilt
  • Vattenreningstabletter
  • Swiss Army knife eller en billigare kopia

 

Utöka sedan din krislåda efterhand som du kommer på egna idéer och behov. Vi är alla olika trots att vi har de grundläggande behoven som människa.

 

Elen påverkas ofta vid kris

När det sker en naturkatastrof, blir krig eller när det helt enkelt blir ett strömavbrott som ingen hade kunnat förutsäga, så är det just elen som påverkas och kan bana väg för några tuffa dagar. Därför bör också din krislåda innehålla saker som kan backa upp för elavbrott och även avbrott av värme; såsom extra kläder, filt, tändstickor, gasolkök och den fantastiska nödradion. Nödradio kallas även ibland för vevradio.

 

Tillgång till rent vatten

Även den naturliga vattenförsörjningen kan gå förlorad vid krig eller kris. Se alltid till att ha rent vatten genom att koka det över stormköket, filtrera det eller ha vattenreningstabletter i krislådan. Tänk på att smutsigt vatten kan leda till en ännu värre kris just för dig och dina nära. Rent vatten är även viktigt för att kunna tillaga mat under en krissituation.

 

 

 

af Filip