Bilbarnstolar med ISOFIX

Texter mar 27, 2022

Bilsäkerhet innehåller många tekniska ämnen, bland annat ISOFIX. Genom att välja en ISOFIX-bilbarnstol väljer du ett av de säkraste sätten för ditt barn att resa i bilen. Men vad är det exakt och varför är det så säkert?

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett internationellt standardiserat bilbarnstolsmonteringssystem. Den låser automatiskt din bilbarnstol – eller bilbarnstolsbas – på två metallklämmor (ISOFIX-fästpunkter) mellan bilens fordonssäte.

Varför välja ISOFIX?

Med ISOFIX är risken att installera en bilbarnstol felaktigt mindre jämfört med att använda bilens säkerhetsbälte. De flesta förstagångsföräldrar installerar bilbarnstolar med ISOFIX korrekt tack vare den lättanvända ISOFIX-basen. För bilbarnstolar kan du antingen välja en bilbarnstol som är installerad med bilens säkerhetsbälte eller med ISOFIX. För bilbarnstolar kan du välja en ISOFIX-bilbarnstol utöver säkerhetsbältet, för en stabilare sits.

ISOFIX säkerställer:

  • Minimal risk för felaktig installation, eftersom indikatorerna indikerar en korrekt installation.
  • Permanent anslutning mellan bilbarnstolen och bilen, i händelse av en plötslig inbromsning, kommer mindre kraft att påverka ditt barn.
  • Snabb installation och enkel borttagning, vilket är särskilt bekvämt för bilbarnstolar, tack vare ISOFIX-basen.

Har min bil ISOFIX?

ISOFIX har varit en standard i de flesta nya bilar sedan 2006. Idag har minst 60% av alla europeiska bilar ISOFIX, så det finns en stor chans att din också kommer att ha det. Det enklaste sättet att ta reda på det är att kontrollera användarhandboken för din bil. Om din bil har ISOFIX hittar du en ISOFIX-logotyp eller etikett vid sätets botten.

Letar du efter en bilbarnstol med ISOFIX?

Då bör du kolla in denna artikel från tryggtbarn.se där de listar de bästa bilbarnstolarna.

När du ska köpa en bilbarnstol till ditt barn finns det en hel del saker att tänka på. Du bör fundera över vilka krav du ställer på stolen, och dessutom måste du veta hur stort ditt barn är. Har du ett ovanligt kraftigt eller långt barn kanske det inte är lämpligt att köpa en stol som bara passar små barn.

Sammanfattning

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. När det kommer till bilbarnstolar ska ditt barn sitta bekvämt, annars kommer protesterna bli stora vid varje resa. Dessutom ska stolen vara säker för barnet att färdas i. Med ISOFIX underlättas monteringen av stolen enormt, och dessutom är risken att montera stolen fel i stort sett obefintlig.

af Filip