Att hitta rätt barnvagn

Texter mar 27, 2022

Om du är som de flesta föräldrar, kommer du sannolikt att behöva minst en barnvagn för ditt barn under årens gång. Men med så många olika typer av barnvagnar, hur väljer man rätt? Mitt bästa tips är att surfa in på hemsidor som behandlar just barnvagnar och där man kan läsa djupgående tester och recensioner. Jag kan exempelvis varmt rekommendera att ni besöker trädkoja.se för att läsa mer om barnvagnar och andra barntillbehör.

Vad ska jag tänka på när jag letar efter en barnvagn?

När du tittar på barnvagnar för ditt barn, tänk på:

  • Dina behov. För uteärenden kan du behöva en robust barnvagn för att manövrera längs trottoarer eller ojämnheter. Du kanske också vill ha en lätt hopfällbar för användning när du reser eller ska iväg med bilen. Om du planerar att springa med ditt barn, överväga en joggingvagn.
  • Din familj. Om du har ett äldre barn kanske du vill ha en dubbelvagn?
  • Tillbehör. Vill du att barnvagnen ska ha förvaringskorg, regnskydd, filt, solskydd eller mugghållare?  Vissa barnvagnar är inte kompatibla med vissa tillbehör.

Vilken typ av barnvagn är säker för en nyfödd?

Om du planerar att använda en barnvagn för din nyfödda, se till att barnvagnen kan ställas in till att ha rätt lutning för barnet – eftersom nyfödda inte kan sitta upp eller hålla upp huvudet. Vissa barnvagnar kan lutas hela vägen ner så det blir en form av liggvagn medan andra har en mer upprätt inställning.

Vad behöver jag veta om resesystem?

Om du har en bil kan du med fördel leta efter en barnvagn som även fungerar som babyskydd. Vissa bilbarnstolar/babyskydd och barnvagnar finns i matchande set, medan andra kräver separata tillbehör som gör att barnvagnarna kan användas med vissa bilbarnstolar. Har du dessutom en liten bil kan det vara bra att kolla på just barnvagnar som passar i små bilar.

Vilka andra funktioner ska jag leta efter?

Överväg att söka efter säkerhetsfunktioner, inklusive:

  • Praktiska bromsar. Leta efter en barnvagn som har bromsar som är lätta att använda. Vissa barnvagnar har bromsar som låser endast ett hjul, ett hjulpar eller samtliga hjul där en barnvagn som låser samtliga hjul såklart är säkrast.
  • En bred spårvidd. Barnvagnar med bred spårvidd är mindre benägna att välta men är samtligt klumpigare att styra, i synnerhet i stadsmiljö.

Hur kan jag hålla mitt barn säkert i sin barnvagn?

För att förhindra barnvagnsolyckor:

  • Håll dig nära. Lämna inte ditt barn obevakat i sin barnvagn.
  • Använd bromsarna. Koppla in barnvagnsbromsarna när du stannar barnvagnen.  Parkera aldrig barnvagnen i en sluttning.
  • Förvara tillhörigheter på rätt sätt. Häng inte en påse från barnvagnens styre, som kan få en barnvagn att välta.
  • Håll den borta från solen. Vid varmt väder, låt inte ditt barns barnvagn sitta i solen under långa perioder. Detta kan leda till att plast- och metallbitar blir tillräckligt varma för att bränna ditt barn. Om du lämnar barnvagnen i solen, kontrollera barnvagnens yttemperatur innan du placerar ditt barn i barnvagnen.

Med denna artikel vi hjälpa er och komma med tips på barnvagnar som kan fungera bra för er. Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel hjälpsam!

 

af Filip