Tandblekning – Behandling för ett vitare leende

Texter feb 14, 2024

Den vanligaste anledningen till att människor vill göra en tandblekning är för att förbättra utseendet på sina tänder. Tandblekning kan minska missfärgningar och fläckar som kan ha uppkommit på grund av åldrande, konsumtion av färgrika livsmedel och drycker (t.ex. kaffe, te eller rött vin), tobaksanvändning eller dålig munhygien. Genom att bleka tänderna kan man uppnå ett vitare och mer estetiskt tilltalande leende.

 

Vissa tandtrauma, tandinfektioner eller tandbehandlingar kan även leda till permanenta missfärgningar eller förändringar i tandfärgen. Tandblekning kan hjälpa till att återställa den naturliga tandfärgen och förbättra utseendet på tänderna.

 

Metoder för tandblekning

Tandblekning är en kosmetisk procedur som syftar till att ljusa upp färgen på tänderna och minska missfärgningar. Det finns olika metoder för tandblekning, men de flesta använder sig av kemikalier för att ta bort ytliga fläckar och missfärgningar på tandemaljen.

Den vanligaste metoden för tandblekning är att använda en blekgel som innehåller en kemisk substans, vanligtvis väteperoxid eller karbamidperoxid. Dessa kemikalier bryts ner och frigör syre som tränger in i tandemaljen och bryter ner de färgämnen som orsakar missfärgningar. Detta leder till att tänderna blir ljusare och vitare.

 

Gå till en seriös klinik

Vi rekommenderar en tandblekning som utförs av utbildad personal för att skada så lite som möjligt på tändernas emalj. Denna metod utförs av en läkare, tandläkare eller tandhygienist på en mottagning. En starkare bleklösning används vanligtvis och tandläkaren kan använda en ljuskälla eller laser för att aktivera blekningen och förbättra dess effektivitet. Tandblekning kan vanligtvis utföras på en enda session, och resultatet syns omedelbart.

 

Det är också viktigt att genomföra tandblekning under övervakning av en tandläkare för att säkerställa att det inte finns några underliggande tandproblem eller tandköttsproblem som kan påverka behandlingen. Tandblekning kan också ha biverkningar som tillfällig tandkänslighet eller irritation i tandköttet, men dessa symtom försvinner vanligtvis efter behandlingen. Gå till en seriös klinik för tandblekning i Göteborg!

 

Olika effekt på tandblekningen

Det är viktigt att notera att tandblekning kan ha olika effekt på olika personer och resultatet kan variera beroende på den individuella tandfärgen och graden av missfärgning. Dessutom kan tandblekning inte bleka tänderna till en helt vit nyans, särskilt om missfärgningarna är djupa eller orsakas av interna faktorer såsom tandtrauma eller vissa medicinska tillstånd.

 

af Filip