5 fantastiska platser i Östeuropa

Texter jun 15, 2023

Östeuropa erbjuder en riklig skatt av sevärda platser som fascinerar besökare med sin historia, arkitektur och kulturella arv. På grund av kriget i Ukraina exkluderar vi Ryssland från listan.

 

Gamla stan i Tallinn är en förtrollande plats som tar dig tillbaka i tiden. Med sina kullerstensgator, medeltida murar och pittoreska byggnader erbjuder denna UNESCO-listade plats en otrolig atmosfär. Utforska de smala gränderna och upptäck gotiska kyrkor, som den majestätiska Tallinns domkyrka, och fascinerande platser som det medeltida rådhuset och Apoteket i Gamla stan, som anses vara ett av världens äldsta apotek. Ta dig tid att promenera längs stadsmurarna och njut av panoramautsikten över Tallinns takåsar och Östersjön.

 

Förutom Gamla stan i Tallinn vill vi också passa på att lyfta fram dessa fem platser i östra Europa som är värda ett besök. Här är några förslag:

 1. Prag, Tjeckien
  Prag är en stad som kan beskrivas som en levande sagobok. Den ikoniska Karlsbron, som sträcker sig över floden Moldau, är ett måste att besöka. Promenera längs bron och beundra de många statyerna och den fantastiska utsikten över staden. Pragborgen är en av världens största medeltida borgar och är en imponerande syn. Inne i slottet hittar du bland annat St. Vitus-katedralen och det Gamla kungapalatset. Missa inte heller det Astronomiska uret på Gamla torget, som fascinerar besökare med sin mekaniska klocka och figuruppvisning.
 2. Budapest, Ungern
  Budapest är uppdelat i två delar av floden Donau, Buda och Pest, och båda delarna har mycket att erbjuda. Besök Buda-sidan för att utforska slottsområdet, där du hittar Buda slott och fiskarbastionen med sina imponerande vita torn och panoramautsikt över staden. Gå över till Pest-sidan för att uppleva det livliga stadslivet och besöka Sankt Stefansbasilikan, det magnifika parlamentet och det termiska badet Széchenyi, som är ett av de största termiska baden i Europa.
 3. Kraków, Polen
  Kraków är en stad rik på historia och kultur. Det magnifika stora torget i Gamla stan är en central punkt för besökare. Här kan du beundra den gotiska Mariakyrkan och titta på det kända bugelspelet som spelas varje timme. Besök även Wawelkatedralen, som är den polska kungafamiljens gravplats och ett mästerverk av arkitektur. En utflykt till Auschwitz-Birkenau-koncentrationslägret, som ligger i närheten av Kraków, ger en djup inblick i historien och är en plats som är viktig att besöka för att hedra offren för Förintelsen.
 4. Dubrovnik, Kroatien
  Trots att Dubrovnik ligger vid Adriatiska havet och inte i Östeuropa, är det en sådan unik och vacker stad att den förtjänar att nämnas. Den gamla stadskärnan i Dubrovnik är omgiven av medeltida stadsmurar och är ett utmärkt exempel på en välbevarad historisk plats. Promenera längs Stradun-gatan och njut av atmosfären, besök Rector’s Palace och ta linbanan upp till Srd-berget för att få en fantastisk panoramautsikt över den röda takstaden och det glittrande havet.
 5. Vilnius, Litauen
  Vilnius är en charmig stad med en vacker gammal stadskärna. Den UNESCO-listade historiska stadskärnan bjuder på en mix av arkitektoniska stilar, inklusive gotik, renässans och barock. Besök Gediminas slottstorn, som är en symbol för staden och erbjuder en fantastisk utsikt över Vilnius. St. Anne’s kyrka är en annan pärla med sin imponerande gotiska arkitektur. Ta dig tid att promenera genom de smala kullerstensgatorna och upptäck de charmiga torg och färgglada byggnader längs vägen. Besök också Uzupis, en bohemisk stadsdel som utropade sig själv som en självständig republik och är känt för sin konstnärliga atmosfär och gallerier.

 

Dessa platser i östra Europa erbjuder en resa genom historien och ger dig en inblick i regionens kulturella arv. Från den medeltida charmen i Gamla stan i Tallinn till de fantastiska arkitektoniska skatterna i Prag, Budapest, Kraków, Dubrovnik och Vilnius, finns det så mycket att upptäcka och beundra. Var och en av dessa destinationer har sin egen unika karaktär och kommer säkerligen att skapa minnen för livet. Så ge dig ut på äventyr och upptäck den rika kulturen och skönheten i östra Europa!

 

af Filip