Du vill arbeta

Skicka sidan Skriv ut PDF

Många vill jobba inom media, men det är svårt att få fast anställning. Däremot finns alltid möjlighet att söka kortare uppdrag – det första steget att komma närmare ditt drömyrke. Personlig erfarenhet av funktionsnedsättning kan vara en tillgång på jobbet. Välj inte bort möjligheten att söka jobb på en arbetsplats i mediebranschen!

Så här säger Anna Bergholz:

Anna Bergholz i radiostudion - foto Stina Ericsson/SR

”Visst går det att få jobb. Jag har haft uppdrag inom SR, SVT och UR. Det gäller att sälja in sig själv och komma med bra idéer. Jag har också använt min funktionsnedsättning som en tillgång.”

TESTA SJÄLV att söka arbete

Du är kallad till en intervju för jobbet som sommarvikarie på nyhetsredaktionen. Välj strategi och tänk igenom hur du ska svara på tre vanliga frågor.

TILL TESTET

TIPS

 · Läs på om olika företags värderingar och visioner. Välj ut en arbetsplats där du vill arbeta och tänk igenom varför. Stark personlig motivation sticker ut i konkurrensen

· Sök aktivt jobb eller praktik. Lägg in ditt CV på företagens webbplatser. Skicka brev till personer som gör bra artiklar, inslag eller program du gillar

· Visa att du finns. Gör en kort personlig presentation.  Be att få synpunkter från andra på presentationen. Sprid den när den verkar fungera.

· Bestäm vad du berättar om din funktionsnedsättning. Fundera över om du kan vända den till din fördel. Om du behöver en anpassning förklara kort vad du behöver och hur det ordnas.

· I mediebranschen finns många olika yrken representerade. På Sveriges Television till exempel finns 130 olika yrken.
De flesta arbetar bakom kameran. SVT arbetsplatsen  - www.svt.se 

Universitet och högskolor ska enligt diskrimineringslagen ge stöd till studerande med funktionsnedsättningar
www.studeramedfunktionshinder.nu

Avstamp - Arbetsförmedlingens satsning på unga ger bland annat tips om att plugga och hur man vässar sitt CV